Jak vařit rychle a snadno. Tipy pro spěchající kuchaře

Autor: Adam Hlavatý
Foto: Pixabay

Vyhoďte z hlavy obavy o nedostatek času ve vaší kuchyni. S našimi šikovnými a snadno použitelnými tipy se budete cítit jako mistr šéfkuchař i při největším spěchu. Od efektivní přípravy surovin přes chytré triky na zrychlení krájení až po výběr receptů.

Jak se připravit na rychlé vaření

Před tím, než se vrhnete do vaření ve spěchu, je důležité se dobře připravit. Zde je pár tipů, jak to udělat.

Za prvé, připravte si všechny ingredience předem. Před vařením si dejte potřebnou přípravu a nakrájejte všechny ingredience. Tím ušetříte čas při samotném vaření a nebudete zbytečně hledat a krájet ingredience během procesu.

Dalším tipem je mít připravené všechny potřebné nástroje a pomůcky. Pokud víte, že budete potřebovat mixér, hrnce, pánve a další náčiní, připravte si ho dopředu, aby vám nic nechybělo a nepřišli jste o další drahocenné minuty.

Nezapomeňte také si předem stanovit časový harmonogram. Udělejte si plán, kdy začnete s vařením a jak dlouho budete potřebovat na každý krok. To vám pomůže udržet se v harmonogramu a zamezíte zbytečnému napětí a spěchu.

Jak vařit rychle

Když už nastane samotné vaření, je třeba dodržovat určitá pravidla, abyste byli co nejrychlejší.

Prvním krokem je zahřát troubu nebo sporák na správnou teplotu. Pokud se jedná o pečení, dejte troubu na správnou teplotu předem, abyste nemuseli čekat na její zahřátí. Pokud vaříte na sporáku, dejte pánvi na ohřátí, než přidáte olej nebo potraviny.

Dalším tipem je zvolit rychlé a jednoduché recepty. Vyberte si jídla, která nevyžadují příliš mnoho přípravy nebo vaření. Existuje spousta receptů, které vám přinesou skvělou chuť a nebudou vám zabírat zbytečně moc času.

Pokud je to možné, přidejte do jídla čerstvé bylinky a koření, které dodají rychlým pokrmům důležitou chuť a vůni. Bylinky a koření se rychle vaří a přitom přináší skvělé výsledky.

Jak si usnadnit vaření

A nakonec, zde je pár tipů, jak si usnadnit vaření.

Používejte předem připravené ingredience. Pokud máte na skladě zeleninu nebo maso předem nakrájené a připravené, vaření bude jednodušší a rychlejší.

Využívejte mikrovlnku. Pokud máte malé množství jídla, mikrovlnka je rychlou alternativou k dlouhému vaření na sporáku.

Nepřehánějte to s čištěním. Nevyčistíte-li pánve nebo hrnce okamžitě po jejich použití, vaření bude rychlejší. Pokud máte málo času, není nutné okamžitě vše vyčistit. Raději se soustřeďte na jídlo a na čištění si najděte čas až po večeři.

Přidejte si kreativní články na domovskou stránku Seznam.cz