Začněte experimentovat a připravte si nezapomenutelný italský večer plný lahodných chutí. I doma se můžete cítit jako v italské restauraci. Jak tedy připravit dokonalou italskou pizzu, a to bez klasické pece?
Vyberte správné suroviny
Pro přípravu dokonalé italské pizzy je zásadní mít kvalitní a čerstvé suroviny. Začněte výběrem správného těsta – ideální je použít italskou hladkou mouku typu 00, která je bohatá na lepek a zaručí výslednému těstu dokonalou pružnost. Přidejte také kvasinky, vodu a malou špetku soli.
Druhým důležitým krokem je výběr kvalitního rajčatového pyré a sýra. Sáhněte po rajčatovém pyré, které má intenzivní chuť a výraznou barvu. Co se týče sýra, použít můžete buď klasický mozzarella nebo sýr typu scamorza, který dodá pizze pikantnější chuť.
Pokud se rozhodnete přidat do pizzy masové ingredience, vybírejte z kvalitních surovin bez chemických přísad. Klobásy, šunku nebo dokonce uzeniny můžete použít, ale raději si je nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete je rovnoměrně po pizze.
Nezapomeňte také na bylinky a koření – italská pizza je plná vůní a chutí. Bazalku, oregano, česnek a olivový olej jsou nezbytné ingredience, které dodají pizze ten správný italský šmrnc.
Těsto na pizzu
Příprava těsta je velmi důležitým krokem při přípravě italské pizzy. Do mísy nasypejte mouku a udělejte malý důlek uprostřed. Do důlku přidejte kvasinky a trochu vody. Nechte chvíli odstát, dokud se kvasinky nezačnou bublat. Poté přidejte zbytek vody a špetku soli a začněte těsto zpracovávat. Každých pár minut těsto vyndejte z mísy a vyklepejte ho na vařečkou. Pokračujte v hnětení, dokud těsto nezíská požadovanou pružnost a nezačne se odlepovat od rukou.
Poté těsto nechte odpočinout asi hodinu na teplém místě, dokud neztrojnásobí svůj objem. Po této době opět vyndejte těsto z misky, rozdělte ho na válečky a znovu nechte odpočinout. Poté je hotové použití na přípravu pizzy.
Pamatujte, že těsto by nemělo být příliš silné ani příliš tenké – ideální je tloušťka kolem 0,5 cm. Při rozvádění těsta používejte mouku, aby se nelepilo na pracovní plochu a váleček.
Jak připravit dokonalou italskou pizzu
Předehřejte troubu na nejvyšší teplotu, kterou zvládne. Upevněte si hořák a zvolte funkcí horkého vzduchu. Pokud nemáte pečící kámen, můžete si pomoci plechem s děravým dnem, který dáte na spodní rošt trouby. Tento plech zaručí, že spodek pizzy bude krásně křupavý.
Sušené těsto rozválejte na požadovaný tvar a nařežte jej na čtverce. Na každý čtvereček nanesete vrstvu rajčatového pyré, poté posypete sýrem a přidáte ingredience podle chuti – maso, zeleninu nebo bylinky a koření. Nezapomeňte na olivový olej!
Pizzu přenesete na pečící papír a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 10-15 minut, dokud nebudou mít pizzy křupavý spodek a zlatavou barvu. Poté je vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout. A pak už jen stačí si je vychutnat!