Jak usmažit smažený sýr, aby vám nevytekl. Trik s trojobalem nebo mrazák

Autor: Adam Hlavatý
Foto: Pixabay

Smažený sýr patří k nejoblíbenějším jídlům vůbec. Ne vždy se ho ale podaří usmažit tak, aby sýr nevytekl. Většinou je na vině špatný postup před smažením, ale nebojte se, nic složitého na tom není. Jak tedy připravit smažený sýr, aby nevytekl?

Smažený sýr jako rychlé jídlo

Smažený sýr si může dát vegetarián, který nejí maso, stejně tak ho lze připravit jako rychlou večeři nebo oběd, když pospícháte. Na první pohled se zdá, že se na jeho přípravě nedá nic pokazit. Vždyť stačí klasický trojobal a pánev, na které ho usmažíte.

Jenže opak bývá pravdou. Často z celého vaření vyjde rozteklá placka nevábného vzhledu. Na její chuti se sice nic nemění, stále je chutná, ale říká se přece, že se jí i očima.

Jaký sýr na smažák?

Záleží i na výběru tvrdého sýru, proto volbu sýru rozhodně nepodceňujte. Na něm často záleží, jak se vám celé dílo podaří. I když je oblíbený Eidam s 30 % tuku v sušině, je lepší si na smažení koupit jeho tučnější variantu.

Sýr by měl mít minimálně 40 % tuku v sušině. Smažit je možné kromě Eidamu i Goudu, případně Hermelín. Sýr si nakrájejte na plátky o síle asi jednoho centimetru.

V hlavní roli trojobal nebo mrazák

Na smažení si připravíte klasický trojobal – rozšlehané vejce, strouhanku a hladkou mouku. Jestliže chcete předejít tomu, aby sýr nevytekl, zkuste ho obalit hned dvakrát, což zajistí větší pevnost trojobalu.

Obalování by tedy mohlo vypadat nějak takto: hladká mouka – vejce – hladká mouka – vejce – strouhanka. Je ale možné obalovat tímto způsobem: hladká mouka – vejce – strouhanka – vejce – strouhanka. Záleží tedy na vás, co si vyberete.

Další možností, jak se vyhnout neúspěchu při smažení, je dát obalený tvrdý sýr na chvíli na mrazák. Díky tomu to pak bude trvat o něco déle, než se na rozpálené pánvi začne roztékat.

Jak smažit smažený sýr?

U smaženého sýru není třeba dbát na to, aby byl dostatečně propečený. Což je velká výhoda. Stačí vlastně, aby byl opečen trojobal.

Je tedy možné ho hned zprudka opékat na dobře rozpálené pánvi. To je základem, který byste měli dodržet. Není-li pánev rozžhavena, tak právě dochází k roztékání sýru.