Jak správně ohřát párky? Nedělejte častou chybu

Autor: Adam Hlavatý
Foto: Pixabay

I když patří párky mezi velmi populární pokrm, ne každý umí párky ohřívat správně. Většina z nás dělá totiž častou chybu, že hodí párky do horké vody s tím, že budou po chvilce teplé. V horké vodě ale většinou popraskají a díky tomu ztratí i chuť. To samé platí pro mikrovlnou troubu. I taková zdánlivá maličkost jako ohřev párků má zkrátka jistá pravidla.

Jak správně ohřívat párky

V první řadě je na místě zmínit hlavní pravidlo ohřívání párků: nepatří do mikrovlnné trouby. Způsob fungování mikrovlnky totiž není pro ohřev párků vůbec vhodný a prakticky vždycky v ní prasknou. Ohřev ve vodě by měl být rozhodně první volbou.

I při takové přípravě párků je však potřeba nejprve rozlišit o jaký druh se jedná. Některé z nich totiž patří mezi tepelně upravené, jiné tepelnou úpravou musí teprve projít.

Párky, které jsou již tepelně upravené, skutečně postačí vložit do hrnce s vodou, kterou postupně přivedete k varu. Jakmile voda začne vřít, je dobré párky ve vodě ještě nějakou dobu ponechat a zhruba po deseti minutách stačí párky vyjmout.

Díky teplé lázni budou dobře prohřáté. Vyndat je můžete pomocí podběráku na párky, přebytečnou vodu nechte ještě okapat a poté můžete horký párek podávat. Je však důležité, aby byly párky ve vodě ohřívané pod pokličkou. Nebudou totiž takto plavat na hladině a mohou se skutečně dobře prohřát.

Párky, které naopak tepelně upravené nejsou, je třeba povařit ve vroucí vodě zhruba 30 minut. Takové syrové párky mají zprvu růžovou barvu, která se vlivem tepelné úpravy mění na červenou. Podle toho poznáte, že jsou párky již poživatelné.

Grilování párků

Kromě ohřívání se dají párky s trochou zkušeností také grilovat či smažit. Hodí se téměř na každou grilovací party. Párky před samotným grilováním nebo smažením zprvu potřete olejem. Před grilováním se však doporučuje párek ještě uvařit, teprve poté ho namočte do oleje. Pánev ponechte suchou, v opačném případě by se mohl olej do párků příliš nasáknout.

Párky při grilování vždy hlídejte. Pokud se vám budou zdát spálené na uhel, raději je nekonzumujte. Látky, které se v nich během špatné úpravy vytvoří, jsou totiž pro vznik rakoviny jako stvořené.  Dejte pozor na přepálený tuk a hotovost pokrmu suďte spíše podle vzhledu.

Přidejte si kreativní články na domovskou stránku Seznam.cz