Jak odstranit mastné skvrny z oblečení. Pomocí jednoduchých triků bude mastné oblečení zase jako nové

Autor: Adam Hlavatý
Foto: Pixabay

Prohráváte boj s mastnými skvrnami na vašem oblečení? Nezoufejte! Existuje několik prověřených domácích triků, které vám pomohou odstranit i tu nejtvrdohlavější mastnotu. Od klasického použití tekutého mýdla a sody až po využití octa či citronové šťávy, možností je mnoho. Vyberte si ten správný trik a pusťte se do toho. Brzy budete mít oblečení stejně čisté jako nové.

Jak odstranit mastné skvrny z oblečení

Odstranění mastných skvrn z oblečení může být občas velmi otravné a zdánlivě nemožné.

Nicméně, existuje několik prověřených domácích triků, které vám pomohou vrátit vaše oblečení do původního stavu. Zde je pár tipů, které můžete vyzkoušet.

Použití jedlé sody

Jedlá soda je mnohem více než jenom ingredience do pečení. Tento jednoduchý prášek je skvělým pomocníkem při odstraňování mastných skvrn z oblečení. Stačí na postiženou oblast posypat trochu jedlé sody a nechat působit asi 15 minut.

Poté skvrnu jemně vykartáčujte a opláchněte teplou vodou. Vaše oblečení by mělo být zase čisté a bez mastných skvrn.

Použití citronové šťávy

Citronová šťáva je také skvělým přírodním prostředkem na odstranění mastných skvrn. Jelikož citron obsahuje přirozené kyseliny, dokáže rozpustit mastné molekuly a zanechat oblečení čisté.

Stačí na mastné místo vylisovat citronovou šťávu, nechat působit asi 10 minut a poté opláchnout teplou vodou. Pokud je to potřeba, postup opakujte, dokud skvrna zcela nezmizí.

Použití octa

Ano, octový odměr nám opět přijde vhod při odstraňování mastných skvrn. Octová kyselina dokáže účinně rozpustit mastnotu a navíc dezinfikuje.

Smíchejte octový odměr s vodou v poměru 1:1 a nanesete na mastné místo. Nechte působit asi 15 minut a poté opláchněte teplou vodou. Skvrna by měla být zcela odstraněna a vaše oblečení zase čisté a čerstvé.

Použití mýdla na nádobí

Pokud nemáte po ruce žádný z výše zmíněných přírodních prostředků, můžete vyzkoušet mýdlo na nádobí. Díky svým složkám dokáže účinně odstranit mastné skvrny z oblečení.

Naneste na mastnou skvrnu trochu mýdla na nádobí a nechte působit asi 10 minut. Poté opláchněte teplou vodou a skvrna by měla být pryč.