Jak opravit trhlinu ve zdi. Zvládnete to i bez zedníka

Autor: Adam Hlavatý
Foto: Pixabay

Pokud jste objevili trhlinu ve zdi, není třeba hned volat řemeslníka. S trochou tvůrčího přístupu a správnými nástroji můžete tuto práci zvládnout svépomocí a ušetřit tak peníze. V článku se dozvíte vhodné postupy a metody. Jak tedy opravit trhlinu ve zdi?

Vyhodnocení skutečného rozsahu problému

Než se pustíte do opravy trhliny, je důležité vyhodnotit její skutečný rozsah. Některé trhliny mohou být pouze kosmetické, zatímco jiné mohou být důsledkem vážnějších strukturálních problémů. Zkontrolujte, zda je trhlina pouze ve vnější vrstvě omítky, nebo zda sahá do hloubky zdi.

Pokud je trhlina hlubší než omítka, mohlo by to naznačovat závažnější problém, který by měl být řešen odborníkem. V případě, že je tomu naopak, můžete se do toho pustit svépomocí.

Oprava trhliny

Předtím než začnete s opravou trhliny, proveďte důkladnou přípravu. Odstraňte veškerou omítku a nabarvení v okolí trhliny pomocí škrabky a štětce. Dále je nezbytné zbavit se volného materiálu ve trhlině a vyčistit ji od prachu a nečistot. Použití vysavače může být užitečné pro odstranění prachu z trhliny.

Existuje několik způsobů, jak opravit trhlinu ve zdi. Základním materiálem pro opravu je tmel nebo malta. Jeden z nejjednodušších způsobů je použití akrylátového tmelu, který se nanáší pomocí hladítka nebo sádry. Důležité je nanášet tmel co nejbližší k povrchu zdi a vyhladit jej do hladka. Pokud je trhlina hlubší, může být nutné ji nejprve vyplnit maltou a teprve poté ji opravit tmelem.

Další způsob opravy trhliny je použití speciálního lepidla na suché stěny. Toto lepidlo se nanáší pomocí stěrky nebo špachtle a následně se povrch vyhlazuje omítkou. Důležité je přizpůsobit barvu nové omítky barvě původního povrchu, aby byla oprava co nejméně viditelná.

Typickou chybou při opravě trhliny ve zdi je nanášení příliš velké vrstvy tmelu nebo omítky. To může způsobit nerovnosti a výrazně ovlivnit vzhled opravy. Doporučuje se proto pracovat malými vrstvami a postupně je vyrovnávat.

Údržba a prevence

Po opravě trhliny není konec práce. Je důležité pravidelně kontrolovat stav zdi a provádět preventivní opatření. Při nalezení nové trhliny je vhodné ji co nejdříve opravit, aby se zabránilo dalšímu šíření. Při splavu omítky nebo dalších viditelných nedostatcích je také vhodné zasáhnout co nejdříve.

Aby se zabránilo vzniku nových trhlin, je také důležité sledovat vlhkost v místnosti a navodit optimální klima. Příliš vysoká vlhkost může způsobit roztažení materiálu a vznik trhlin, zatímco příliš suchý vzduch může způsobit smrštění a opětovné vznik trhlin.

Opravit trhlinu ve zdi není nemožný úkol, který by vyžadoval nutně odbornou pomoc. S trochou trpělivosti, správným přístupem a kvalitními materiály můžete sami dosáhnout pěkného a dlouhodobě funkčního výsledku. Navíc tímto způsobem znatelně ušetříte peníze, které můžete využít například na další úpravy či renovaci vašeho domova.