Prase na grilu. Jak ho naložit a ugrilovat, aby bylo křupavé i šťavnaté

Autor: Adam Hlavatý
Foto: Pixabay

Prase rádi grilujeme pro jeho křupavou kůži. Jak ugrilovat prase na grilu, aby bylo zároveň i šťavnaté uvnitř? To si ukážeme v dnešním článku, který bude mapovat přípravu od naložení prasete až po jeho grilování.

Naložení prasete na gril

Vyberte si pro tento typ grilování spíše menší prasátko. Následně objednejte prase u svého řezníka s dostatečným předstihem a požádejte o vykuchání i očištění. Den před grilováním nechte prase v chladu odpočívat.

Připravte si marinádu z olivového oleje, soli, pepře, česneku, bylinek (rozmarýnu, tymiánu) a citronové šťávy. Prase omyjte, osušte a potřete marinádou zevnitř i zvenku. Nezapomeňte dobře promnout i maso pod kůží. Nechte prase marinovat v chladu přes noc.

Prase na grilu

Pro grilování prasete zvolte vhodný gril s elektrickým pohonem, který bude prase otáčet. Podívejte i na tip, jak si vyrobit jednoduchý gril na prase.

Gril by měl být dostatečně velký, aby se do něj prase vešlo a mělo dostatek prostoru pro otáčení. Připravte si dále dřevěné uhlí nebo brikety a rozžhavte je. Je důležité zajistit rovnoměrné rozložení tepla pod celým prasetem.

Prase následně pečlivě natáhněte na jehlu a zajistěte ho drátky nebo svazky tak, aby se během grilování nerozpadlo. Prase umístěte na gril a zapněte elektrický pohon pro otáčení.

Jak grilovat prase?

Prase grilujte při teplotě 150 až 180 °C asi 3 až 5 hodin, v závislosti na jeho velikosti a teplotě grilu. Během grilování prase pravidelně potírejte marinádou, aby zůstalo šťavnaté a kůže byla křupavá.

Po uplynutí 3 až 5 hodin grilování, začněte pravidelně kontrolovat, zda je prase hotové. Použijte k tomu teploměr na maso, ideální teplota uvnitř masa by měla být 70 až 75 °C.

Jakmile je prase hotové, vypněte gril a nechte ho přibližně 20 minut odpočívat, aby se šťávy v mase lépe rozložily a maso tak zůstalo šťavnaté.

Přidejte si kreativní články na domovskou stránku Seznam.cz