Připravujete si doma rádi ryby? Poté byste určitě měli vyzkoušet recept na šťavnaté makrely na grilu. Přečtěte si náš návod od naložení makrel až po jejich dokonalé ugrilování. Doufáme, že vám budou chutnat.
Základem je makrely naložit
Pokud máte doma mražené makrely, tak si je nechte ve vodě rozmrznout. Ihned po rozmrznutí si musíte makrelu vykuchat.
Dejte pozor, aby ryba nebyla po vykuchání zbytečně rozřezaná. Potom by se mohla rozpadnout ještě na grilu.
Pro naložení makrel na grilování budete potřebovat směs grilovacího koření a koření na ryby. Tato koření smícháte v poměru 1:1. Dále si nachystejte čerstvě prolisovaný česnek a sůl.
Vykuchanou makrelu je potřeba pořádně vymýt. Potom ji posypete zevnitř připravenou směsí koření, přidáte sůl a česnek. Opatrně prsty směs soli, koření a česneku rozetřete do všech míst makrely.
Takto naložené makrely skládejte do plechu vedle sebe, který potom skladujte v lednici. Makrely nakládejte alespoň na 3 dny.
Jak grilovat makrely, aby byly šťavnaté?
To nejdůležitější, co musíte udělat pro to, aby byly makrely opravdu šťavnaté, je pořádné roztopení grilu.
Pro správné roztopení si nachystejte grilovací uhlí, které musíte rozžhavit do červena. Samotná makrela nepotřebuje být na grilu dlouho, pokud máte řádně roztopeno.
Pod makrelou by neměl být oheň. I grilovací uhlí může občas vzplanout, a proto musíte mít připravený postřikovač s pitnou vodou a případný oheň rychle uhasit.
Pokud máte pořádně roztopeno, tak makrelu jednu po druhé vyskládejte na grilovací rošt. Celou dobu grilování hlídejte oheň. V průběhu grilování makrelu potírejte kořením, které si dopředu rozmícháte v oleji.
Rady pro grilování na závěr
Pokud chcete mít makrely ještě o něco lepší, tak po vyjmutí z nakládacího plechu z makrely odstraňte česnek, který by mohl v průběhu grilování začít hořknout.
Pro grilování je vždy lepší zvolit grilovací rošt. Vyvarujte se tak přípravě makrel na dřevěných klacících, tak jak to znáte ze zahrádek menších nebo větších restauračních zařízení.